הילדים וההורים לומדים מיומנויות ושיטות, ילדים לומדים לא לפחד מחרדה, מצוקה רגשית ודחפים אובססיביים אלא להתמודד עמם במקום להימנע. הם לומדים לזהות מצבים בהם אובססיות מופיעות ולעקוב אחר הטקסים הכפיתיים. הם לומדים להילחם באוסידון המפלצתון בעזרת שיטות חשיפה והחלפת חשיבה לא יעילה שמעוררת בהם מצוקה בחשיבה מועילה שמעודדת להמשך פעילות והתמודדות יעילה מבלי לבצע טקסים כפייתיים.
ההורים לומדים יחד עם הילדים את ה"שפה" הטיפולית ועוזרים ומקדמים אותם. דרך אגב, גם הורים נעזרים בעצמם ומדווחים על שינוי בדרך החשיבה שלהם בעזרת התוכנית.
גורמים שמשמרים טורדנות כפייתית מאותגרים בתוכנית שלנו
הימנעות מהגירוי מעורר החרדה/תחושת חוסר נוחות. ההימנעות לא מאפשרת לילדים ללמוד שהמצבים בהם הם מבצעים טקסים כפייתיים אינם מזיקים. בתוכנית מתאמנים בחשיפות הדרגתיות בחיי היומיום ובדמיון עם מניעת תגובה, כלומר, מבלי לבצע טקסים כפייתיים.
פרשנות משמרת חרדה ובתוכנית לומדים לשנות דיבור פנימי לא מועיל בדיבור פנימי מעודד התמודדות וביטחון עצמי.
אינטראקציה הורה-ילד. הורים עשויים לא לאתגר את הילד ולמנוע ממנו תסכול ומצוקה רגשית. במקום זאת, התוכנית מלמדת הורים שיטות שעוזרות גם להם וגם לילדים להתמודד במקום להימנע מחרדה ומצוקה רגשית.
מרכיב מרכזי בתוכנית הוא חשיפה הדרגתית עם מניעת תגובה למצבים מעוררי מצוקה שבהם ילדים מבצעים טקסים. ההורים והילדים צופים בסרטון מצויר שמסביר מהי חשיפה הדרגתית ומקבלים הנחיות כיצד לעזור לילדים לבצע חשיפות הדרגתיות עם מניעת תגובה בעזרת סרטוני וידאו וטבלאות המשמשות למעקב ולעבודה על שינוי. הטבלאות ניתנות לשמירה, הדפסה וגם לשליחה למטפלים. הילדים וההורים לומדים לבצע חשיפות הדרגתיות כלומר, לדרג מצבים שמהם ילדים פוחדים על גבי סולם מדורג ולבצע אותם בהדרגה שלב אחר שלב, עד למשימות המאתגרות ביותר. המעבר מדרגה אחת לדרגה הבאה נעשה כאשר הילדים מרגישים רמה מקובלת של נוחות במצב המפחיד מבלי לבצע את הטקס. ילדים לומדים לתת לעצמם תגמול עצמי על חשיפה ולעודד את עצמם להישאר במצב במקום להימנע.
במבט ראשון, מטלות חשיפה עלולות להיתפס כמנוגדות לאינטואיציה הורית שמנסה למתן מצוקה רגשית בילדים ולא להגביר אותה. יחד עם זאת, חשיפה אכן מעוררת מצוקה רגשית בתחילת ההתמודדות אתה אבל, אם חשיפות נעשות באופן הדרגתי תוך עידוד ומתן תגמולים, ילדים מדווחים על תחושת העצמה, עלייה בביטחון עצמי ובתחושת המסוגלות, ועלייה בערך העצמי. הרווח בטווח הארוך הוא עצום עבור ההתפתחות של ילדים והם לומדים להכליל את השיטות שהם לומדים בתוכנית למצבי חיים שונים.
התוכנית שלנו מדגישה לשים דגש על המאמץ והניסיון של הילדים להתמודד ולא רק על תוצאות ולערב את הילד כחבר צוות לאורך התוכנית. ככל שהילד ירגיש שהוא מעורב יותר ושהוא צוות מול הטורדנות הכפייתית, כך הוא ירגיש יותר שליטה והמוטיבציה שלו להתמודדות עם הבעיה תגבר.
בכל מקום ובכל זמן שנוח לכם אנחנו כאן בשבילכם. פנו כבר היום ל- CBTeam at home והתחילו להרגיש טוב.
תוכלו להשאיר גם פרטים ונחזור אליכם בהקדם בטלפון 03-5230383 או שילחו הודעה ל- cbteamathome@gmail.com
מאת ד"ר לילך רחמים, אוגוסט 2018
לקריאה נוספת
לגלות את הגן הנעלם ילדים בטיפול מאת ד"ר לילך רחמים הוצאת פרובוק דיונון
ילדים ומתבגרים רבים סובלים מקשיים רגשיים וזקוקים לטיפול פסיכולוגי. קשיים רגשיים נפוצים בקרב ילדים הם פוביות, חרדה חברתית, דיכאון ותסמונת פוסט-טראומטית בעקבות אירועים מאיימים. הספר "לגלות את הגן הנעלם - ילדים בטיפול" מכניס את הקוראים אל הטיפול הפסיכולוגי בילדים ובמתבגרים, אל היחסים הנרקמים בין המטפל למטופל ואל שיטות פסיכולוגיות שיכולות לסייע לילדים. כל פרק בספר הוא שילוב של סיפורת שלוקחת את הקורא אל עולמו של ילד אשר סובל מבעיה פסיכולוגית ספציפית, מידע על הבעיה, שיטות טיפול מבוססות מחקר לאותה בעיה ותיאור סיפורי של מהלך הטיפול. הספר פורש את הישגי השנים האחרונות בפסיכולוגיה ובמדעי המוח ומציג שיטות טיפול שבאמצעותן יוכל קהל הקוראים למצוא מזור לסבלם של ילדים ומתבגרים.
כתבה על הספר בעיתון הארץ
http://www.haaretz.co.il/literature/study/.premium-1.3172609
פרק מתוך הספר לגלות את הגן הנעלם: מר דיוק וגברת אסונית – טיפול בילד עם תסמונת טורדנות כפייתית.
https://www.cbteamathome.co.il/cp86381279/login.php
כיצד לעזור לילדכם להתמודד עם הפרעה אובססיבית כפייתית ספר הדרכה להורים לילדים עם OCD מאת לי פיצגיבונס, שרי פדריק הוצאת אח בע"מ.
לגלות את הגן הנעלם http://www.kotar.co.il/KotarApp/Index/Book.aspx?nBookID=103816313
ביבליוגרפיה
רחמים, ל. טיפול קוגניטיבי התנהגותי בהפרעה טורדנית כפייתית בילדים ומתבגרים (2015). שיחות כתב עת ישראלי לפסיכותרפיה, 163-167.
American Psychiatric Association. Practice guideline for the treatment of patients with obsessive-compulsive disorder. Arlington (VA): American Psychiatric Association (APA), 2007.
Barrett, P. M. Healy, L J. An examination of the cognitive processes involved in childhood obsessive–compulsive disorder. Behav. Res. Ther., 41: 285–299, 2003.
Barrett, P., Healy-Farrell, L., & March, J. Cognitive behavioral family treatment of childhood obsessive-compulsive disorder: A controlled trial. J. Am. Acad. Child Adolesc. Psychiatry, 43: 46-62, 2004.
Farrell, L., & Barrett, P. Obsessive-compulsive disorder across developmental trajectory: Cognitive processing of threat in children, adolescents and adults. Br. J. Psychol.. 97, 95-114, 2006.
March, J.S.,& Mulle, K. OCD in children and adolescents: a cognitive behavioral treatment manual. New York, Guilford press, 1998.
Piacentini, J.C., March, J.S., & Franklin, M.E. Cognitive-behavioral therapy for youth with obsessive-compulsive disorder. In: P.C. Kendall (Ed.). Child and adolescents therapy. Third edition. pp. 297-321. Guilford press. London, 2006.
Pediatric OCD Treatment Study Team. Cognitive-behavioral therapy, sertraline, and their combination for children and adolescents with obsessive-compulsive disorder: The Pediatric OCD Treatment Study (POTS) randomized controlled trial. JAMA., 292: 1969-1076, 2004.