טיפול בפוביות

פוביה היא פחד מוגזם, לעיתים אף נתפס כלא הגיוני, עיקש ועוצמתי בעת חשיפה או לקראת חשיפה לגורם (מקום, מצב, חפץ) מסוים והימנעות ממנו כתוצאה מכך. ציפייה להתקלות בגורם הפובי והחשיפה לאותו גורם מעוררת פחד קיצוני ואף עשויה להסתיים בהתקף פאניקה.  חרדת נהיגה היא סוג של פוביה ספציפית, אחת מתתי סוגים של פוביות:

 

ה 5 DSM (מדריך לסיווג הפרעות פסיכולוגיות ופסיכיאטריות) מגדיר ארבעה סוגי פוביה: 

בעלי־חיים בפרט כלבים. נחשים. עכבישים. עכברים. ציפורים וחרקים.

 

מקומות ומצבים בסביבה הטבעית כמו סערה. מים וגבהים.

 

דם. זריקות ופציעה. רופאים. חיסון ובדיקות דם, ופרוצדורה רפואית כולל טיפול אצל רופא השיניים.

 

מצבים ספציפיים כוללים נהיגה וטיסה. מנהרות וגשרים. מעליות ומקומות סגורים (קלסטרופוביה).

הקאה ומחלות.

 

גועל היא תחושה שמופיעה אצל חלק מהאנשים שסובלים מפוביות כמו פוביית הקאה, פוביית דם וחרקים. הגועל מתואר על-ידם כסיבה מרכזית להימנעות.

 

האם זו בעיה שכיחה? 

8.9 אחוז מהאנשים סבלו או סובלים מפוביה ספציפית. אבל 60 עד 80 אחוז מהאנשים שסובלים מפוביה לא פונים לטיפול.

 

מה גורם לפוביות?

על פי רוב הסיבות לפוביה מעורבות מסיבות ביולוגיות, פסיכולוגיות, מאירועי חיים ולמידה. אירועי חיים טראומטיים יכולים להסביר התפתחות של פוביות מסוימות. למשל,  20 אחוז מהאנשים שעברו תאונת דרכים פיתחו פוביית נהיגה. בעקבות תאונת דרכים לצד חרדת נהיגה יכולים להופיע פחדים נוספים כמו נסיעה בכלי תחבורה אחרים, הימנעות ממזכירי טראומה כמו מקומות חפצים ואנשים הקשורים לתאונה. פוביית נהיגה יכולה להופיע בפני עצמה, ללא חרדות אחרות ולהופיע בעקבות השפעה של הסביבה למשל, פוביה מכלבים כתוצאה מלמידה ממודלים הוריים (למשל, ילד שלומד כתוצאה מצפייה בתגובות הפחד של אמו לפחד מכלבים). חרדת נהיגה יכולה להיות תופעת לוואי של חרדת פאניקה. בעוד שהתקפי חרדה הם תופעה נפוצה למדי (22.7 אחוז) מהאנשים חוו התקף חרדה במהלך חייהם, המאפיין המרכזי של הפרעת חרדה (הפרעת פאניקה) הוא הפחד מפני התקף חרדה. כתוצאה מפחד זה, חלים שינויים התנהגותיים שבמרכזם הימנעות ממקומות ומצבים בהם התקף חרדה עשוי להתפתח. כ- 3.5 אחוז מהאוכלוסייה מאובחנים עם הפרעת חרדה ו 1/3 עד 1/2 מהם מדווחים על אגורפוביה. אגורפוביה היא פחד להימצא במקומות שמהם הימלטות תהיה בלתי אפשרית וללא אפשרות לקבל עזרה. אנשים שסובלים מאגורפוביה ימנעו או יחוו חרדה כאשר הם נמצאים לבד, במקומות הומי אדם, בקולנוע או תיאטרון, בזמן נסיעה בתחבורה ציבורית-  בפרט רכבות ומטוסים, ונהיגה או נסיעה במכונית. אנשים שסובלים מחרדת פאניקה פוקדים פעמים רבות יותר רופאים וחדרי מיון ומדווחים על פגיעה משמעותית באיכות החיים ובתפקוד במישורי חיים שונים. חשוב מאוד להבין יחד עם המטופל מדוע ובאיזה קונטקסט נוצרה פוביה. על מנת להבין את הסיבות לה. בפרט אם הפוביה נוצרה על רקע טראומה.

 

אנשים שסובלים מפוביה ספציפית נוטים להפנות קשב לגורם הפובי. למשל, אנשים שסובלים מחרדת פאניקה ישימו לב ברגישות לשנויים בתחושות הגופניות למשל, לעליה בדפק ויפרשו עליה בדפק כסימן לכך שהם עומדים להיכנס להתקף פאניקה. קשב מופנה לאיתור גורם הסכנה (למשל, עכביש) וזיהוי של גורם סכנה גם כאשר אינו באמת נמצא. אנשים עם פוביה מעדיפים לבצע טעות בזיהוי מאשר להיכשל בזיהוי, זאת על מנת להגן על עצמם מראש. החשיבה נוטה להיות שלילית ומוטית למשל, לנבא קטסטרופה ולהעצים את הסיכוי לכך שתתרחש סכנה. זאת,  במקום לקחת בחשבון שהסבירות לאירוע שלילית שואפת לאפס.  החשיבה השלילית מעוררת חרדה והימנעות. הימנעות הינה הגורם המרכזי שמחזק ומשמר חרדה. כאשר אדם נחשף למשל, לנהיגה, נסיעה ברכבת, ביקור בקניון, לחיסון וכדומה, הוא מתמודד עם חרדה ולומד שהאירוע מסתיים בשלום. לעומת זאת, ההימנעות משמרת את המחשבה שכך אדם מציל את עצמו מסכנה אמתית ואולי אף ממוות או פציעה קטלנית. החשיבה מאוד חשובה, וטיפול שממוקד בשינוי חשיבה בלבד לא יעיל בטיפול בפוביה. לצד אתגור החשיבה מאוד חשוב לבצע חשיפות לגורם הפובי. החשיפות הן שמשנות בפועל את החשיבה והופכות אותה למציאותית יותר ומועילה יותר. 

 

תופעות לוואי והשלכות

אנשים שסובלים מחרדה יכולים להתמודד עם השלכות נוספות כמו דימוי עצמי נמוך, חוויות של תסכול וחוסר אונים, כעס עצמי ומצבי רוח. לעיתים הם מנסים להרגיע עצמם בדרכים שונות באמצעות אלכוהול, סיגריות וסמים ובאמצעות אכילה. חרדה והתמכרות לאכילה או לחומרים ממכרים אינה תופעה נדירה כלל וכלל.

 

איזה טיפול מומלץ לחרדות ולפוביות?

סקירת הספרות מעלה שהטיפול היעיל והנחקר ביותר בטיפול בחרדת פאניקה ובפוביות ספציפיות כולל פוביית נהיגה הוא CBT. סקירת הספרות מראה שCBT בטיפול בפוביה יעיל מטיפול תרופתי.

מחקרים מדעיים הראו ש CBT הוא אחד מסוגי הטיפול היעילים ביותר, שעוזר למגוון קשיים כמו חרדה, OCD, טיקים, ויסות רגשי ועוד. מחשבות, רגשות, והתנהגויות משפיעים אלו על אלו. הדרך שבה אנו חושבים ומפרשים דברים, משפיעה על הרגשות ועל ההתנהגות. מחשבות שליליות והתנהגויות שלא מקדמות לפתרון בעיות והתמודדות יעילה, גורמות לקשיים וסבל לא הכרחי. טיפול CBT עוזר להגמיש דפוסי חשיבה ולשנות התנהגות, וכך להפחית מצוקה ולטפח סגנון התמודדות יעיל יותר. 

 

בתוכנת טיפול CBT חכמה S-CBT:

  1. לומדים על הבעיה שעמה אתם מתמודדים. 
  2. מתאמנים בשיטות שעוזרות לחשוב אחרת.
  3. לומדים לתפוס מרחק מהמחשבות.
  4. לומדים שיטות התנהגות שעוזרות לנהל את הרגשות והדחפים, ולהצליח להתחייב למטרות ולערכים שחשובים לכם. 
  5. מתרגלים שיטות הרפיה ומינדפולנס. 

מה כוללת S-CBT לטיפול בפוביות וחרדה?

V חינוך פסיכולוגי על פוביה, חרדה או פאניקה. כיצד הימנעות משמרת חרדה. 

שיטות לשינוי המחשבות והגמשתן. הכרות עם חשיבה לא מועילה ושיטות שעוזרות לחשוב אחרת. 

טיפול בחשיפות הדרגתיות להפסקת ההימנעות ממצבים ומקומות, אנשים ותחושות גופניות.

שיטות הרפית שרירים והרגעה בעזרת נשימה איטית. 

 

בעזרת טיפול CBT שמונים אחוז מהאנשים שטופלו בהפרעת חרדה ובפוביות ספציפיות השתפרו ושימרו את השיפור לאורך זמן ממושך לאחר סיום הטיפול.   

הטיפול בחשיפות לפוביה ספציפית מומלץ כטיפול לבחירה ראשונה (McCabe et al., 2010). יותר מכך, מטא־אנליזה של טיפולים בפוביות ספציפיות מצביעה מעבר לכל ספק שטיפול התנהגותי בחשיפה עולה בהרבה על כל טיפול אחר ביכולת להפחית פחדים ולהכחיד פוביה. קשה יותר להכחיד גועל (למשל בפוביית הקאה, פוביית דם ופוביית נחשים), יחד עם זאת, הטיפול בחשיפה הדרגתית הוא הכי מומלץ גם כאשר תחושת הגועל היא המרכזית ונדרשות יותר חשיפות על מנת להכחיד גועל.

  

אנשים עם פוביות נמנעים עד כדי יצירת נזק לעצמם בגלל הימנעות מטיפול רפואי (פוביה מבדיקות דם ורופאים), פגיעה בעבודה וביחסים חברתיים ומשפחתיים, דחיינות ואובדן זמן ופגיעה בפרודוקטיביות בעבודה.

בטיפול בחשיפה, אמנם, מתעוררת חרדה, אבל הטיפול בחשיפה נעשה באופן מדורג, בשיתוף פעולה ובהסכמה, כשהמטפל והמטופל פועלים יחד כצוות. תוך זמן קצר החרדה יורדת והמטופל לומד ששום דבר מסוכן אינו קורה לו ושהוא מסוגל להתמודד עם החרדה שהולכת ויורדת. לסיכום, בניגוד לדעת המטפלים שנמנעים מ-CBT, המחקר מצביע על כך שידו של CBT הינה על העליונה, הטיפול אינו מזיק ואף טיפול אחר אינו מגיע להישגים דומים (Wolitsky-Taylor et al.,2008).

 

משלבים טיפול CBT פנים אל פנים עם מטפל/ת עם S-CBT

בשנים האחרונות מתפתחות תוכניות טיפול CBT באינטרנט בשל דרישות שעולות מאנשים שמתמודדים עם פוביות וחרדות. טיפול CBT באינטרנט הוא נגיש, מאפשר קבלת עזרה מידית ויכול להתבצע מכל מקום ובכל זמן שנוח לפונים וללא תורי המתנה. CBT באינטרנט הוא גם חסכוני מאוד. לצורך השוואה עלות טיפול פנים אל פנים נעה בין 1600 ל 3000 שקלים לחודש לעומת טיפול דומה באינטרנט שעלותו הינה 585 שקלים לחודש. כפי שהתרגלנו לרכוש מוצרי צריכה, להשתלם בקורסים אקדמיים ומקצועיים באינטרנט וליצור קשרים חברתיים ועסקיים באמצעות רשתות חברתיות, כך גם בתחום הטיפול הפסיכולוגי האינטרנט מציע שירות מידי ויעיל. אלפי מחקרים תומכים בכך שהוא הטיפול היעיל ביותר להפרעות חרדה, דיכאון, חרדה חברתית, הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), בולימיה, הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) הפרעת פאניקה, כאב פסיכוסומטי ובעיות בתפקוד מיני על רקע פסיכולוגי (למשל, חרדת ביצוע), חרדות אצל ילדים ו OCD אצל ילדים.  לא רק זאת ועוד, CBT גורם לשינויים במסלולים במוח  הקשורים לרגש, חשיבה, התנהגות ותפקוד. מחקרי הדמיה מוחית לפני ואחרי טיפול CBT מצביעים על כך בצורה ברורה.

המחקר בתחום CBT  באינטרנט הולך וגדל ועשרות מחקרים מוכיחים שהוא יעיל מאוד גם לילדים בעזרת הורים. למתבגרים ומבוגרים. אלו הן רק דוגמאות מעטות למאות מחקרים שהתבצעו. בנוסף, בשנת 2014 בוצע מחקר ע"י Andersson וחוקרים נוספים מאוניברסיטת Linköping, בשבדיה שהשווה בין טיפול פנים אל פנים וטיפול בליווי בהתכתבות באינטרנט. המחקר כלל מספר גדול של מחקרים ונבדקים בתחום: 13 מחקרים  ו- 1,053 נבדקים שסבלו מחרדת פאניקה, חרדה, פוביה, חרדה חברתית, הפרעת חרדה כללית, סימפטומים של דיכאון, כאבים כרוניים, בולימיה ותסמונת עייפות כרונית ו OCD. תוצאות המחקר הראו שטיפול CBT באינטרנט יעיל כמו טיפול פנים אל פנים.

 

אילו תוכנות S-CBT לחרדה יש באתר CBTeam at home?

 

תוכניות לילדים והורים 

חרדה: https://did.li/VVONf

חרדה חברתית: https://bit.ly/2ULvq0D

תוכניות למתבגרים

התקפי חרדה: https://did.li/KtbIw

חרדה: https://did.li/3iqaa

חרדה חברתית: https://did.li/07grl

 

תוכניות למבוגרים

התקפי חרדה: https://did.li/c8grl

חרדה חברתית: https://bit.ly/34lOJRy

 

S-CBT מדריכות שלב אחר שלב כיצד להתגבר על חרדה ופוביות בעזרת ידע, שיטות וכלים שמונגשים בצורה ברורה וחווייתית, מלווים באיורים, תמונות, קטעי ווידאו ושמע וסרטוני אנימציה שהופכים את חווית הטיפול לידידותית במיוחד. לאורך הטיפול פסיכולוג/ית מלווה אתכם באופן אישי אונליין.

 

בכל מקום ובכל זמן שנוח לכם אנחנו כאן בשבילכם. פנו כבר היום ל- CBTeam at home והתחילו להרגיש טוב.   

תוכלו להשאיר גם פרטים ונחזור אליכם בהקדם בטלפון 03-5230383 או שילחו הודעה ל- cbteamathome@gmail.com

 מאת ד"ר לילך רחמים, אוגוסט 2018

 

ביבליוגרפיה

Barlow, D. H., Allen, L. B., & Basden, S. L. (2007). Psychological treatments for panic disorders, phobias, and generalized anxiety disorders. In P. E. Nathan & J. M. Gorman (Eds.), A guide to treatments that work (3rd ed., pp. 351–394). New York: Oxford University Press.

Brenda K. Wiederhold & Stéphane Bouchard (2014). Panic disorder, Agoraphobia, and driving phobia: Lessons learned from efficacy studies. Advances in virtual reality and anxiety disorders, pp. 163-185.

Heather K. Hood & Martin M. Antony (2012). Evidence-based assessment and treatment of specific phobias in adults. Intensive One-Session Treatment of Specific Phobias, pp 19-42.

Kessler, R. C., Heeringa, S., Lakoma, M. D., Petukhova, M., Rupp, A. E., Schoenbaum, M., et al. (2008). Individual and societal effects of mental disorders on earnings in the United States: Results from the national comorbidity survey replication. American Journal of Psychiatry, 165, 703–711.